בין אם אתם נמנים על תומכי כחלון או התוכניות הכלכלית שלו או שאתם מעדיפים להתכחש לכך שהיה בכלל מישהו בשם זה במשרד שר האוצר, אנו מסכמים תקופה בת מספר שנים ועשרות אלפי דירות שנבנו במסגרת תוכנית 'המחיר למשתכן', ואינספור מאמרים שנכתבו על הרלוונטיות לצד המעוניין לרכוש דירה. עכשיו הגיע הזמן לשאול – מהי דעת היזמים והקבלנים בעניין?
שוק הדירות חווה טלטלות ועליות במהלך העשור האחרון, ועכשיו בתקופת הקורונה – יש לנו זמן לבחון את תוצאות המהלכים הממשלתיים שנועדו להקל על משבר הדיור, ובראשם תוכנית 'מחיר למשתכן', אשר נועדה לשים סוף לעליות ולתת לזוגות צעירים צ'אנס לדירה משלהם.
אם תשאלו אנשים על התוכנית, הם יגיבו לכם לטוב ולרע בכל הנוגע לדיירים עצמם, בדרך כלל בתוספת סיפור שהם שמעו מקור ראשון, אך משום מה – לאף אחד אין מושג כיצד הקבלנים והיזמים התמודדו עם אותם שינויים – ולכן החלטנו להרים את הכפפה ולסכם את הנושא מהצד שלנו.
הביצוע בפועל
כאשר אנו מסתכלים בנתוני רשות מקרקעי ישראל, ניתן לראות כי בין בתקופה של שנת 2015 – המחצית הראשונה של 2018, פורסם מכרז לבנייתן של 113,707 במסגרת התוכנית – ממוצע של 32,487 דירות בשנה. בכל הנוגע לרוכשים עצמם, נרשמו בשנת 2019 כ-14,196 עסקאות של דירות מסוג זה – ומי שבקיא בנתוני הדמוגרפיה בישראל, יודע כבר שמדובר בנתון שפשוט לא מספיק.
הגורם שישפיע באמת על מחירי הדיור בסופו של יום, הכל מסתכם בהיצע וביקוש – ובהתחשב בקצב הגידול הטבעי במדינת ישראל, נדרשת בנייה של כ-50,000 יחידות בשנה רק כדי לאזן את מחירי הנדל"ן לטווח הארוך – וזה עוד לפני שאנו מכניסים למשוואה את נתוני העלייה לארץ, אשר מגבירים את הביקוש בעשרות מונים. אם אתם שואלים את עצמכם מה הבעיה להגביר את קצב הבנייה – התשובה מחכה לכם בסעיף הבא.
מי מונע מהמחירים להתאזן ואף לרדת?
בסופו של יום, ההיצע יוכל להשתפר רק כאשר רף הכניסה והביצוע יהיה קרוב יותר לרף המינימלי – ובכל הנוגע לבירוקרטיה הישראלית, אנחנו נמצאים רחוק מאוד ממצב בו נוכל להגביר את בניית יחידות הדיור.
היזמים והקבלנים הקיימים נאלצים להתמודד עם קשיים רבים בצורה שוטפת אשר מעכבים פרויקטים, מעלים את מחירם ומונעים מהם לעמוד בזמנים, לשפר את התפוקה ואפילו להגיע לרווחיות, מה שמאט משמעותית את תהליכי הבנייה ומרתיע שחקנים חדשים מלהיכנס לשוק – וההפסד כולו שלנו.
אז מה עושים?
אל דאגה – גם אם קיבלתם נימה פסיבית מהמאמר – אנחנו מאמינים כי בסופו של יום, התוכנית עצמה מעולה, אך מחייבת שיפורים שצריכים ליישם בהקדם כדי לראות אפקטיביות ותוצאות טובות יותר בשטח – שיפור של המהירות בתהליכי האישור והפיקוח תחסוך ליזמים עלויות מימון גבוהות, מה שיאפשר להם ולקבלנים למכור דירות במחירים יותר זולים, או לכל הפחות להגיע למוצר מוגמר תוך זמן מהר יותר, מה שיחסוך לזוגות הצעירים כסף רב על שכירות או זמן בו הם נאלצים לגור עם ההורים.